Siirry suoraan sisältöön

Auton merkkivalot

  • tehnyt
Auton kojelauta

Auton merkkivalot ovat turvallisuuden kannalta erittäin tärkeässä asemassa. Mikäli kojelaudalle syttyy jokin merkkivalo, siihen kannattaa liittää huomiota. Auto tulisi huoltaa mahdollisimman nopeasti, jotta mahdollisilta ongelmilta vältyttäisiin. Merkkivalo on merkki jostain ongelmasta, jolloin auto saattaa lakata toimimasta. Vaikka auton huoltaminen maksaa, auton hinaaminen keskeltä korpea on myös kallista. Lisäksi auton käyttöikää voi kasvattaa tekemällä sille tarvittavat huollot säännöllisin väliajoin.

Auton merkkivalot kertovat autoilijalle viasta

Auton vikavalot kertovat autoilijalle sen, että jokin osa tai ominaisuus on lakannut toimimasta. Vikavaloja on hyvin monenlaisia, joskin monet niistä ovat samanlaisia auton valmistajasta tai mallista riippumatta. Ennen ottaa käyttöönsä uuden auton, vikavalot on hyvä käydä läpi manuaalin kanssa. Näin tiedät välittömästi, missä vika piilee, kun merkkivalo syttyy. Tämän jälkeen autoa voi koittaa huoltaa itse tai sen voi viedä ammattilaisen korjattavaksi.

Yleisimpiä merkkivaloja ovat esimerkiksi auton akku, moottorin lämpötila sekä polttoaine. Mikäli jokin näistä symboleista syttyy päälle ajossa, se tarkoittaa sitä, että asialle tulee tehdä jotain. Auton akku on kuluva osa, joka ei välttämättä varaa virtaa kovinkaan hyvin vuosien käytön jälkeen. Lisäksi moottori saattaa ylikuumentua ja polttoaine loppua, joten autoilijan elämä ei ole helppoa.

Auton vikavalot – paikallista vika helposti

Auton merkkivalot auttavat paikallistamaan vian, jonka jälkeen sitä voi yrittää korjata. Vikavalo antaa hyvin suurpiirteisen kuvan varsinaisesta viasta. Nykyään autoissa on ajotietokone, josta saa tarkempia tietoja vikaan liittyen. Erilaiset anturit mittaavat auton suorituskykyä ja niiden kautta tietokone saa tietää sen, missä vika piilee. Vikakoodeja voi yrittää itsekin lukea, sillä siihen on saatavissa tarvittavat lisälaitteet esimerkiksi verkosta.

Kun auton merkkivalot syttyvät palaamaan, tilanteessa ei kannata panikoida. Yleensä ne ovat ennalta ehkäiseviä varoituksia siitä, että autoilijan tulee ottaa jotain huomioon. Polttoaineen varoitusmerkki on tietysti kaikille tuttu. Se kertoo sen, että bensa on lopussa ja auto on tankattava.

Osta autoja kryptovaluutoilla

Nykyään perinteisen rahan lisäksi on syntynyt täysin uudenlainen valuutan muoto nimittäin kryptovaluutat. Esimerkiksi dogecoin on yksi tunnetuimpia kryptovaluuttoja, jolla voi maksaa ostoksia joissakin nettikaupoissa. Vain harvat ostavat vielä autoja kryptovaluutoilla, koska niihin liittyy tietynlaisia riskejä. Päällimmäinen riski on tietysti se, että monien kryptovaluuttojen arvo vaihtelee paljon. Tällöin auton arvosta saattaa sulaa paljon pois yhdessä pienessä hetkessä.

Käytetyn auton vikavalot myyntihetkellä ovat luonnollisesti aina huolen aihe. Mikäli ostat käytettyä autoa liikkeestä, voit vaatia myyjää tekemään asialle jotakin. Kun ostat autoa yksityiseltä henkilöltä, vikavalot ovat varoituksen merkki varsinkin silloin, jos ostat autoa vielä kryptovaluutoilla. Autossa ei ole nimittäin silloin minkäänlaista takuuta, ellei asiasta sovi erikseen myyjän kanssa.

Auton merkkivalot muistuttavat huolloista

Auton huoltoväli on tärkeä pitää mielessä, sillä sen avulla auton käyttöikää voi pidentää huomattavasti. Lisäksi hyvin huollettu auto pitää arvonsa paremmin, mikä on tietysti järkevää pitkällä aikavälillä. Jos olet pitänyt autosta hyvää huolta, saat siitä paremman vaihtoarvon, kun vaihdat uudempaan. Tämän takia merkkivalot tulee huomioida siten, että autolla on varmasti kaikki hyvin.

Autonvalmistajat määrittelevät autoille oikeat huoltovälit, joita on hyvä noudattaa. Myös auton öljyt tulee vaihtaa säännöllisesti, jotta ne voitelevat auton kuluvia osia riittävän hyvin. Kun autosta pitää hyvää huolta, se kiittää omistajaansa toimimalla asianmukaisella tavalla.

Auton merkkivalot on hyvä opetella ulkoa, jotta niitä osaa tulkita oikein. Yleensä vikavalot ovat sellaisia, että niiden antamiin viesteihin ehtii reagoida. Jos olet pidemmällä automatkalla, vikavaloihin on hyvä liittää vielä enemmän huomiota. On kovin ikävää, jos auto jättää tielle ja lähimmälle huoltoasemalla on matkaa. Vikavalot saattavat kertoa siitä, että auto tarvitsee isompaa remonttia, joten ammattilaisen apuun on hyvä turvautua, mikäli siihen kokee tarvetta.