Siirry suoraan sisältöön

Jäähdytinneste yli maksimin, mitä tehdä

  • tehnyt
Jäähdytinneste yli maksimin, onko se ongelma?

Jäähdytysnesteen tarkoitus on jäähdyttää moottoria ja sen pinnan tasoa tulisi säännöllisesti tarkkailla. Jos nestettä on liian vähän, auto saattaa keittää eli ylikuumentua. Tällöin saattavat rikkoutua esimerkiksi sylinterit, laakerit tai venttiilit. Yleensä ongelmana on siis liian vähäinen jäähdytysnesteen määrä. Entä jos kuitenkin lisäät sitä liikaa? Menikö jäähdytinneste yli maksimin? Ei hätää, auton suunnittelijat ovat ottaneet tämän huomioon.

Jäähdytinneste yli maksimin, onko se ongelma?

Paisuntasäiliön kyljessä on merkinnät min ja max. Nämä merkit kertovat mihin asti vähintään ja enintään jäähdytinnestettä on lisättävä. Painesäiliö on nimensä mukaisesti sitä varten, että nesteen lämmetessä se laajenee ja luo painetta. Nesteen pinta nousee lämmetessään ja laskee jäähtyessään. Kun neste on kuumaa, vallitsee säiliössä kova paine ja tällöin ei korkkia saa avata, sillä kuuma neste saattaa roiskua ulos. Lisää nestettä kerrallaan vain hiukan ja tarkista nesteen pinta, kun olet lämmittänyt moottorin.

Paisuntasäiliön korkilla on muitakin tehtäviä kuin mahdollistaa jäähdytinnesteen lisäys. Korkki pitää paineen paisuntasäiliössä ja siksi sen tulee olla tiivis. Korkissa on myös ylipaineventtiili, joka päästää ylimääräiset paineet ulos. Tällä tavoin säiliö ei halkea liiasta paineesta eikä esimerkiksi putkien liitokset petä. Korkki myös itsestään ilmaa säiliön, jolloin muodostuu suljettu vesikierto. Korkin kuntoa on siis seurattava ja rikkinäinen tai löyhä korkki vaihdettava uuteen. Suosi merkkiosia, sillä epäsopiva korkki ei ole tiivis.

Korkki on avuksi

Paisuntasäiliön korkin venttiili päästää ylimääräiset jäähdytinnesteet ulos jäähdytinjärjestelmästä. Säiliössä saattaa olla myös erikseen ylivuotoputki, josta ylimääräinen neste pääsee pois. Ei kuitenkaan ole suositeltavaa täyttää säiliötä yli maksimin. Paine rasittaa korkin mekanismia ja neste menee hukkaan. Jos kuitenkin lorautit hiukan liikaa, asia ei ole ongelma ja isompikin määrä tulee kyllä korkin venttiilin kautta ulos.

Avainsanat: