Siirry suoraan sisältöön

Auton renkaiden vaihto

  • Rina 
Oikeilla vinkeillä renkaiden vaihto sujuu.

Auton renkaiden vaihto on vähintään kaksi kertaa vuodessa tehtävä operaatio, jota harva meistä odottaa innolla. Renkaiden vaihto on kuitenkin tärkeää ajomukavuuden ja turvallisuuden takia. Niiden vaihtaminen ei onneksi ole kovin haastavaa ja jokainen halutessaan selviää siitä itse. Joitakin asioita on kuitenkin hyvä huomioida, että renkaiden vaihto sujuisi mukavasti ilman haasteita. Erityisesti selkä joutuu helposti koetukselle, siksi ergonomia on tärkeä muistaa.

Auton renkaiden vaihto ja renkaiden kunnon tarkistus

Ennen renkaiden vaihtoa on tarkistettava renkaiden urasyvyys. Suosittu ja toimiva tapa testata urasyvyys, on tehdä se kahden euron kolikon avulla. Kolikon uloin osa on noin neljä milliä leveydeltään. Mikäli kolikon uloin osa uppoaa kokonaisuudessaan uraan, niin renkaat ovat vielä urasyvyytensä puolesta hyväkuntoiset. Auton renkaiden vaihtoaika asettuu syksylle ja keväälle. Renkaiden kulumista on hyvä seurata jo pitkin ajokautta.

Jos renkaat ovat selvästi kuluneet, ne kannattaa vaihtaa, vaikka urasyvyyttä olisikin vielä jäljellä. Niiden vesi- ja loskaliirto-ominaisuudet heikkenevät jo ennen urasyvyyden vähimmäisrajoja. Alle laitettaessa renkaissa tulisi olla myös kulumisvaraa tulevaa ajoa varten. Joten renkaiden kulumista tulee seurata myös ennen seuraavaa kausirengasvaihtoa. Niiden kuluminen riippuukin paljon siitä, millainen ajotapa sinulla on.

Auton renkaiden vaihtoaika

Auton renkaiden vaihto tapahtuu keväisin ja syksyisin. Talvirenkaiden vaihtoa säätelee 1.6.2020 voimaan tullut tieliikennelaki. Sen mukaan talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, mikäli keli niin vaatii. Eli käytännössä jos marraskuussa sää on jo talvinen, tulee renkaat vaihtaa myös Suomen eteläosissa. Pohjoisessa talvirenkaiden käyttöaika on usein käytännössä tätä pidempi. Niiden vaihtamisessa on hyvä olla liikkeellä ajoissa eikä jättää sitä viime tippaan ja vaihtopaikkojen pahimpaan ruuhkaan.

Auton renkaiden vaihto on hyvä tehdä mieluummin hyvissä ajoin. Joka vuosi saamme lukea, kuinka talvi yllätti autoilijat. Ennen lain voimaantuloa talvirenkaita oli pakko käyttää joulukuusta helmikuuhun. Nyt renkaita tulee käyttää, jos sää olosuhteet niin vaativat. Talvella jatkossakin vaaditaan talvirenkaat. Ne voivat olla joko kitka- tai nastarenkaat.

Voit halutessasi vaihtaa renkaat itse

Auton renkaiden vaihdon voi tehdä itse suhteellisen helposti. Kaikista tärkeintä ennen renkaiden vaihtoa on tarkistaa niiden kunto. Samalla voi rauhassa opetella auton tunkin käyttöä. Ohjeita löydät auton ohjekirjasta ja siellä kerrotaan myös tarkemmin, minkä kokoiset renkaat voit autoosi hankkia sekä millaiset ilmanpaineet niissä pitää olla. Renkaiden vaihdon jälkeen voit rentoutua esimerkiksi tutustumalla nopeampi.com live-kasinon ohjeisiin sekä pelaamiseen.

Renkaiden kausivaihto rengasliikkeessä on suositeltavaa, jos sinulla ei ole aikaa tai halua opetella renkaiden vaihtoa itsenäisesti. Renkaiden vaihto vaatii myös oman parkkipaikan tai mielellään sisätilat, että se sujuisi mukavasti. Rengasliikkeillä sesonkiajat luonnollisesti osuvat kausivaihtojen aikoihin. Kannattaa hyvissä ajoin varata aika renkaiden vaihtoon.

Auton renkaiden vaihto ja muu huolto

Mikäli päädyt viemään auton renkaiden vaihtoa varten erikoisliikkeeseen, niin monet liikkeet tarjoavat samalla muita palveluita. Pitäisikö samalla hoitaa esimerkiksi auton ilmastoinnin puhdistus tai jokin muu tärkeä huolto? Mikäli tuntuu, että autossasi on jotain muutakin pientä tehtävää, niin ehkä haluat samalla hoitaa kuntoon muutkin asiat. Jotkut liikkeet tarjoavat vain renkaiden vaihdon sesonkiaikana, mutta toiset tekevät myös muita huoltoja.

Auton renkaissa ei kannata säästää. Renkaat eivät niin paljon maksa, että liian kuluneilla kannattaisi ajaa, vaikka niissä lain edellyttämä urasyvyys olisikin kunnossa. Uusilla renkailla ajaminen parantaa ajomukavuutta huomattavasti ja on lisäksi turvallisempaa sinulle sekä muulle liikenteelle.

Auton renkaiden vaihto voi olla myös mukava koko perheen tapahtuma. Lapset voivat varovasti auttaa samalla, kun katselevat sinun työskentelyäsi parkkipaikalla tai autotallissa. Tämä on mielenkiintoista puuhaa. Monet meistä muistavatkin, kuinka isä vaihtoi renkaita ja itse sai olla apuna. Myös naiset pystyvät vaihtamaan renkaat siinä missä miehetkin. Samalla lapsille voi opettaa tärkeitä asioita liikenneturvallisuudesta.